– استاندارد پیشنهادی اتصال سیستم اسکادا و GIS
در مساله اتصال پذیری دو سیستم نرم افزاری، بایستی مکانیزم ارتباطی، نحوه و فرمت تبادل داده ها مطرح شود. معمولاً نرم افزارهاي مختلف بر حسب نياز و تجربه طراحان خود از مدل داده خاصي براي كاربرد مورد نظر استفاده مي نمايند. در صورت اتصال دو نرم افزار، با توجه به اينكه اين سيستم ها اغلب توسط شركتهاي مختلف پياده سازيشده اند، نياز به يك مدل استاندارد كاملاً واضح و حياتي به نظر مي رسد.
استاندارد DAIS برای اتصال سیستم اسکادا و GIS پیشنهاد می گردد. این استاندارد از یک سری اینترفیس بین برنامه ای مبتنی بر CORBA تشکیل شده است که می تواند برای ایجاد ارتباط بین نرم افزارهایی با زبان برنامه نویسی مختلف و سیستم عامل مختلف به کار رود. به طور کلی هدف این استاندارد پشتیبانی کارآمد و آنلاین از اتصال حجم زیادی از داده ها از یک پروسه صنعتی به تعداد زیاد و متنوعی از کلاینت ها است (vojdani,2003).
این استاندارد به منظور استفاده در صنعت های آب و فاضلاب، نفت، گاز و برق تهیه شده است. در شکل زیر نقش DAIS در ارتباط بین ماژول های نرم افزاری کنترل پروسه ( سرور، کلاینت، RTU، HMI) را نشان می دهد.

– تبادل داده ها
تلفیق دادههای اسکادا و GIS در صنعت آب می تواند مدیریت شبکه توزیع را بهبود بخشد. بنابراین اطلاعات مورد نیاز جهت تبادل بین نرم افزارهای اسکادا و GIS در جدول1 آورده شده است.

در تبادل اطلاعات بين سیستم اسکادا و GIS براي سازگاري هر چه بيشتر و همچنين كاستن از هزینهها ميبايست در انتخاب مدل داده، قالب پيغام، ميان افزار و واسط ها دقت لازم صورت پذیرد.
دادههای دینامیکی و استاتیکی بر اساس یک ID و یک آدرس مخابراتی ذخیره و با نوشتن Query از بانک اطلاعاتی استخراج می گردد. بنابراین نرم افزار GIS با داشتن مجوز و نوشتن Query های مختلف میتواند به بانک اطلاعاتی اسکادا دسترسی پیدا کند. این دسترس پذیری باعث میشود هر تغییری در بانک اطلاعاتی اسکادا بلافاصله در محیط GIS نیز بروز گردد. روند پیاده سازی ارتباط بین دو بانک اطلاعاتی در شکل زیر نمایش داده شده است.

المان های مورد نظر مانند فشار نقطه ای شبکه در سیستم اسکادا به صورت آنلاین مورد سنجش قرار میگیرند. معمولا در برنامهنویسی اسکادا برای هر المان یک حد بالا و پایین در نظر گرفته میشود که با عبور از این حدود، آلارم های سیستم فعال میشوند. بنابراین، در صورت بروز آلارم میتوان المان مورد نظر در محیط GIS به صورت چشمک زن به اپراتور نمایش داده شود. همچنین کارشناسان بهرهبرداری میتوانند با پایش لحظهای فشار و دبی شبکه توزیع توام با آنالیز جغرافیایی شبکه، به تحلیل شبکه در راستای بهینه سازی فشار و دبی بپردازند. این مساله باعث افزایش قابلیت اطمینان شبکه و رضایتمندی مشترکین خواهد شد.
در نهایت با توجه به اینکه در اتصال سیستم اسکادا و GIS، اطلاعات به صورت لحظه ای پایش می شوند، استفاده از استاندارد DAIS موجب افزایش سرعت پاسخگویی و راندمان سیستم می شود.
– جمعبندی
در حال حاضر در صنعت آب هر يك از سيستمهاي اسکادا و GIS به منظور هدف خاصي پيادهسازي و مورد بهرهبرداري قرار گرفتهاند.با تلفیق دادههای دینامیکی سيستم اسکادا و داده های استیاتیکی یا مکانی سیستم GIS ، وضعيت لحظهای تجهیزات شبکه با موقعيت مكاني آن تجهیز در محيط GIS به صورت آنلاین نمایش داده می شود. بنابراین با اضافه شدن ديد جغرافيايي ، کارشناسان این حوزه می توانند تصمیمات بهتری در جهت کنترل پارامترهای شبکه بگیرند. مهمترین کاربرد این اتصال، کنترل فشار و دبی شبکه توزیع می باشد که خود منجر به کاهش اتفاقات شبکه و افزایش رضایتمندی مشترکین میباشد.